Author Archives: Hans Stekelenburg

Welkom op de website van Volkstuinvereniging De Kromme Elleboog

De Kromme Elleboog is een actieve volkstuinvereniging in Zwaag / Hoorn. “Natuurlijk tuinieren” is ons uitgangspunt. Dat betekent dat we geen gif of niet–biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken, rekening houden met dieren (van kleine insecten tot vogels) en dat we het groen/milieu respecteren.

Het tuincomplex ligt naast de A7 in een landelijk, waterrijk gebied. De 105 tuinen, variërend in grootte van 100 tot 300m2 zijn rustig gelegen en vele grenzen direct aan het water. Op het terrein is geen gemotoriseerd verkeer mogelijk. Wel zijn er op het complex twee parkeerterreinen. Voor het houden van (bestuurs-)vergaderingen of andere activiteiten is een gezellig clubhuis, met sanitaire voorzieningen, aanwezig. De sfeer op de tuin is gemoedelijk en de tuinders zijn trots op “hun” tuin. Er is een imker met bijenkasten aanwezig en op een aparte tuin worden vrij uitlopende kippen gehouden.

De vereniging organiseert jaarlijks diverse activiteiten, zoals een nieuwjaarsborrel en een plantjesmarkt*. 

De tuinders onderhouden samen het openbaar terrein van het tuincomplex. Dat doen ze in werkbeurten. Drie keer per jaar wordt aan de leden op zaterdagochtend gevraagd om 3 uur tijd daaraan te besteden. De “werkzaterdagen” bieden een mooie kans om nieuwe contacten te leggen mett je medetuinders en om kennis uit te wisselen.

Regelmatig zijn er tuinen voor nieuwe leden beschikbaar. De tuinen worden gehuurd van de vereniging. Meestal wordt er gestart op een tuin van 100m2. Op de tuin die je gaat huren, kan al een (gereedschaps-)huisje en/of kas staan. Dat neem je over van de vorige huurder. Het bestuur geeft geen advies over de overname-prijs. Vraag jezelf altijd af of het huisje en/of kas de vraagprijs waard is of laat je adviseren door iemand die er een beetje kijk op heeft. In de huisjes of kassen mag niet worden overnacht.

Ben je enthousiast en wil je graag op ons complex gaan tuinieren, vraag dan het inschrijfformulier aan bij de secretaris. Het maakt niet uit of je veel of weinig verstand hebt van tuinieren, want mede-tuinders delen graag hun kennis. Het bestuur nodigt je vervolgens uit voor een kennismakingsgesprek. Er wordt gewerkt met een wachtlijst. Het bestuur bepaalt op basis van onder andere de wachtlijst wie, welke tuin kan huren. Het eerste huurjaar is een “proefjaar. Het tuinseizoen loopt van 1 november tot 31 oktober van het volgende jaar, maar je kunt tussentijds “instappen”.

Heb je vragen of wil je een inschrijfformulier aanvragen, stuur dan een bericht aan secretaris@vtvdekrommeelleboog.nl

  • De plantjesmarkt wordt gesponsord door Plantenkwekerij Gitzels. Zie website Gitzels: www.plantenkwekerijgitzels.nl