Kippen op de volkstuin

Net als in voorgaande jaren worden op de volkstuin kippen gehouden, volledig bekostigd en beheerd door twee van onze tuinders, Mohammed en André, tuin 94 en 95. Ook dit jaar, enorm gesteund door hun gezin, hebben ze zich weer vol enthousiasme op deze hobby gestort. Hun doel voor dit jaar is iets in de buurt van 30 kippen te houden. Bruine Nederlandse legkippen, maar ook Australische kippen van het ras Australorp.

Van deze laatste heeft Mohammed thuis al op 26 januari reeds 12 kuikens kunnen uitbroeden, een 13de heeft het helaas niet gered. Dat is erg vroeg in het jaar, maar “Winter kippen hebben een groot voordeel ten opzichte van lente kippen omdat ze door de kou dan nog weinig last hebben van ziekte kiemen en zich daarom kunnen ontwikkelen tot een sterk ras”. Sinds begin februari zijn ze overgebracht naar de volkstuin waar ze nog enkele weken “binnenshuis” worden gehouden voor ze door het publiek kunnen worden bezichtigd.

Vanaf medio maart zullen er weer verse scharreleieren te koop zijn, dan zijn er weer +/- 20 kippen bijgekomen.

filmpje australorp kuikens 20150215

28 februari, de eerste Nederlandse legkippen van de volkstuin zijn gesignaleerd. 2 kippen durfden naar buiten om achter het kippenhok naar voedsel te zoeken. 1 maart, en bijna alle kippen lopen al buiten. Ze zijn zo snel gewend aan hun omgeving dat ze nu al eieren leggen.

Half april, en weer een trosje kuikens die de volkstuin aan nog meer sfeer gaan helpen.