Historie

Volkstuinvereniging De Kromme Elleboog

Volkstuinvereniging De Kromme Elleboog is officieel opgericht op 23 mei 1986. De allereerste bestuursleden bestonden toen uit een leraar en een beeldend kunstenaar, welke ook de gang naar de notaris hebben gemaakt om de akte te laten passeren. Met samenwerking van de gemeente zijn destijds de tuinen ingedeeld, er stond nog niets dan alleen grasland.
Algauw wist men een oude keet op de kop te tikken om hiermee een kantine c.q. clubhuis te verwezenlijken.

aanbouw kantine 1_0001
Dit clubhuis werd gebouwd door vrijwilligers, op de foto is te zien een jonge Theo Kessels, wie weet hoe die andere man heet?

aanbouw kantine 1_0002
Zie hier de kantine in vroegere hoedanigheid.

De kantine zat vol van vrijdagavond t/m zondagavond voor klaverjas toernooien, bingo of zo maar gezellig samenzijn. Let wel in die tijd hadden we 3 televisie zenders, geen videorecorders, de CD werd langzaam geïntroduceerd, computers alsmede zaktelefoons bestonden nog niet, mensen zochten gezelligheid bij elkaar.

Groot was de verslagenheid bij de leden, maar vooral bij toenmalige voorzitter Alfons Broersen toen na twee jaar het clubhuis in brand werd gestoken door onverlaten, hieronder het krantenbericht van destijds.

goud van oud - krantenbericht
Met veel liefde en inzet van velen is de kantine weer hersteld in zijn oude glorie. Men begon vroeger met wat konijnenhokken, toompje kippen, en al gauw kwamen daar andere dieren bij,
zo werd er ooit een geit over het hek in de wei gedeponeerd, niemand wist van wie, er volgde nog een geit met dreadlocks en schapen. Met de oormerk registratie kwamen daar jaarlijks kosten bij, meegenomen dat bijna niemand meer te vinden was om voor de beesten te zorgen, heeft het bestuur een paar jaar geleden gezorgd dat de geiten en schapen weggingen.

Met de komst van de play-stations, mobieltjes 87 televisiezenders is ook de noodzaak van een kantine minder geworden, er werd nog wel eens een paar keer een bingo georganiseerd, zoals een kerst/paasbingo, maar daar heb je vrijwilligers voor nodig die willen helpen dit te organiseren. Een grote motor achter dit alles was Rob Mulder, maar die had er naarmate hij ouder werd ook geen zin meer in.

Op 28 mei 2011 hebben wij als volkstuinvereniging met de leden het 25-jarig jubileumfeest gevierd. Voor de kinderen van de leden werden diverse spelletjes georganiseerd, en ’s-middags werd het een drukte van belang op het overdekte terras, daar stonden de barbecues te brandden waar een ieder zijn portie vlees kon grillen, al met al een geslaagde dag.

002 28 mei 2011 jubileumfeest volkstuin

001 28 mei 2011 jubileumfeest volkstuin
Het ledental van Volkstuinvereniging De Kromme Elleboog bestaat uit een bont gezelschap en is een duidelijke afspiegeling van de maatschappij, Uit alle lagen van de bevolking, met allemaal eigen ideeën en opvattingen, Zoals vader Abraham al zong in zijn lied” het kleine café, “daar telt je geld of wie je bent niet meer mee”.

Helaas heeft het boevengilde ons de laatste jaren regelmatig weten te vinden, ondanks een goede alarminstallatie. Maar dankzij dezelfde alarminstallatie hebben wij daar altijd goed en snel op kunnen reageren, alleen de ravage die achterblijft is niet te voorkomen. Maatregelen die genomen zijn om dit te voorkomen zijn het volgende; GEEN contant geld meer in de la of kluis, GEEN dure apparatuur in de hoop dat de mond op mond reclame onder het dievengilde zijn werk doet. Dit draagt ook bij voor een betere nachtrust van het bestuur.

laatste hand aan de kantine
Al met al hoe somber het weer en de dagen soms ook zijn, met een positieve instelling is elk jaargetijde mooi, zoals het maagdelijke sneeuw in de winter

bloesem in de winter
De bloesem in het voorjaar

bloesem in het voorjaar
Het zwoele van hoogzomer

zomerbeeld 1

Kortom elk deel van het jaar brengt iets moois met zich mee

Coen Burger