Compostgroep

Dag Allemaal,

We zijn weer begonnen. Wie zijn wij? De compostgroep: André, Karin, Lisa, Robbie en Annemieke. Alweer voor het 3e jaar. Zie ook de pagina Composthoek voor meer foto’s en uitleg.

Twee zaterdagen nu hebben we als groep vol energie een frisse start gemaakt met ons werk, alle composthopen gedraaid Én ontdekt dat we al heel wat mooie compost konden verzamelen. We hebben inmiddels ook het hele terrein opgeschoond. Per ongeluk een klein egeltje 🦔 gestoord in zijn winterslaap, hij lag lekker te slapen in een van de achterste hopen. Vlug terug gelegd, maar inmiddels heeft hij ander plekje gevonden.

Verse compost

Er is weer verse compost, inmiddels al een hele berg. Deze ligt links van de ingang, onder een doek. Dit doen we om te voorkomen dat er zaden, takjes van de bomen in waaien. Kom tijdens de werkzaterdag gerust even langs en neem een kruiwagen verse compost mee. Voor iedereen een kruiwagen zolang de voorraad strekt. Zo delen we de opbrengst.

Verschil verse compost en compost uit de winkel

Er is een groot verschil tussen verse compost en die in de zakken uit de winkel. In onze verse compost zitten nog veel zaden. Als je deze verse compost uitstrooit zullen die zaden weer ontkiemen. Je ziet dit vanzelf gebeuren. Trek het er gewoon uit, kleine moeite en leg dit gewoon weer op de grond, het verteert dan vanzelf weer. Mede daarom moet je deze verse compost vooral gebruiken als voedsel voor bestaande planten, struiken, bomen. Verse compost is niet geschikt om meteen in te zaaien. Dan kun je niet onderscheiden wat nu vanuit de compost op komt zetten, of wat jouw zaaigoed is. Oplossing is een vals zaaibed, vraag één van ons gerust hoe dat in z’n werk gaat.

Compost uit de winkel is gestoomd, dwz dat die zaden eruit zijn gestoomd. En niet alleen dat, ook al het nog andere levende materiaal wat goed is voor de bodem.

Onze spelregels

  • je tuinafval kun je storten elke zaterdagmorgen tussen 09.00 – 12.00 uur. Dan is er altijd één van ons, soms zijn we er allemaal tegelijk.
  • stort je afval bij het bord ‘Hier storten’ of op aanwijzing van ons
  • doel daarvan is dat we zo nieuwe composthopen creëren en dat niet al verteerd en nieuw afval door elkaar komen te liggen.
  • grote takken, ook stekelige taken van bramen, svp NIET op de composthoop maar op de wal. En leg het er dan zo hoog mogelijk boven op. Anders valt ie om.

Onze plannen

Binnenkort gaan we starten met het verbeteren van de wal, er moeten nieuwe stevige palen gezet. Een mooie klus, we hebben er zin in.

Hartelijke groeten,
Annemiek
De compostgroep, pagina Composthoek.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.