Japanse duizendknoop

Oproep aan alle tuinleden. Op ons volkstuinencomplex is de Japanse duizendknoop gesignaleerd. Dit is een zeer invasieve plant, daar is zevenblad en heermoes een watje bij.

Help mee deze op te sporen en te verwijderen.

Op een verwaarloosde tuin is nu deze Japanse duizendknoop aangetroffen. In een poging om de tuin toch zoveel mogelijk zwart op te leveren is de plant gekortwiekt.

Tuinder: Dus hij is nu weg. Waarom dan nog zo’n lang verhaal en wat heb ik er mee te maken.
Lees toch even verder want die plant is zeker niet weg en het kan ook op jouw tuin de kop opsteken.

Deze woekeraar maakt zoveel wortels dat het alles opzij dringt. Niet alleen kunnen daardoor geen andere planten meer groeien, maar zelfs asvalt of de fundering van een huis of dijk worden stukje bij beetje weggedrukt, met als gevolg dat het gaat scheuren en de duizendknoop er dwars doorheen groeit. De indringer heeft het niet op onze tuinhuisjes en kassen voorzien maar als ze in de weg staan dan zijn ze geen partij.

Japanse duizendknoop doorboort beton
http://plrltd.co.uk

Tuinder: Waar is die duizendknoop, opzij, ik vrees ‘m tot wel een miljoen stukken.
Nee, niet doen. Je maakt het alleen maar erger. A. omdat je waarschijnlijk toch niet de hele wortel raakt en deze blijft doorgroeien, en B. omdat als er ook maar een knoop van 2 cm in de grond achterblijft deze weer wortel schiet en een nieuwe plant begint. Met al die losse stukjes komen er dus heel veel planten bij.

Wist u:
• dat de waarde van een huis in Engeland direct wordt gehalveerd als de ‘knotweed’ in de tuin wordt aangetroffen.
• dat je in België geen hypotheek voor een huis kunt krijgen als de duizendknoop in de tuin staat.

en asfalt
https://degroenevinger.net

Honderd jaar geleden werd deze plant door een Duitse botanicus in Leiden geïntroduceerd. Omdat dit toentertijd een bijzonder plantje leek werd het voor veel geld verhandeld en verspreid door Europa. Tegenwoordig wordt voor de bestrijding ervan nog heel veel meer geld uitgegeven. Hieronder een kaartje die de verspreiding in Nederland weergeeft.

Wist u: dat Londen voor de bouw van het “olympic parc” alleen al 70 miljoen pond heeft uitgegeven om deze ‘Knotweed’ van het bouwterrein te verwijderen.

Verspreiding door Nederland
http://images.naturalis.nl

Tuinder: Ik weet het. Put de plant uit. Steeds kort afknippen en blijven herhalen tot hij opgeeft.
Heel goed, maar het is riskant. Normaal is de strategie van de duizendknoop gericht op verticale stengel- en bladgroei en stopt daar al z’n energie in, soms met een groeisnelheid van 20 cm per dag tot een hoogte van wel 3 meter. Het verspreid zich dan langzaam. Maar als je de plant gaat bestrijden door ‘m steeds kort af te snijden dan kan het z’n strategie radicaal omgooien en richt het al z’n energie op groei van de wortel. De wortelstokken kunnen dan wel 7 meter lang worden alvorens het weer ergens zijn kop boven de grond steekt. Verspreiding gaat dan heel snel. Het wordt dus belangrijk om de rest van je tuin maar ook de tuin van je buren goed in de gaten te houden.

De gemeente Amersfoort heeft willen berekenen wat het kost om de duizendknoop op biologische wijze te bestrijden en kwam al gauw tot een bedrag van een half miljard euro voor alleen de gemeente Amersfoort. Niet dat ze al klaar waren met rekenen, maar het was al duidelijk dat dit niet de te volgen route kon zijn.

Injecteren
https://www.hortipoint.nl

Injecteren. Amersfoort heeft in 2017 een gemeentelijk strijdplan opgesteld waarbij elke stengel onderin een injectie met glyfosaat (roundup) krijgt toegediend. Dit dood de plant niet maar verzwakt ‘m wel, vooral als het wordt uitgevoerd in augustus / oktober als de voeding uit de bladeren wordt terug gehaald naar de wortel.

Deze aanpak is niet erg biologisch en er was ook een tijdelijke vrijstelling voor nodig van het ministerie. Let wel, deze methode mag niet vlak langs de sloot worden toegepast.

Maaien. De injectie methode moet dan nog worden gecombineerd met maaien en afvoeren. Maaien moet minstens wekelijks worden uitgevoerd. Afvoeren mag niet vermengd worden met groenafval. Voorzichtig vervoeren en in de grijze bak. Ook kun je het een aantal maanden in een emmer water zetten zodat het verstikt en weg rot.

Wist u: dat dit maaisel in Engeland behandeld moet worden als chemisch afval. Gewoon weggooien is strafbaar.
Zou in Nederland ook moeten gelden maar Nederland is nog niet zo ver als de ons omringende landen.

Afdekken. Naast injecteren en maaien moet nog een derde methode gebruikt worden. In het begin van de winter afdekken met flexibele niet lichtdoorlatende materie. Bedenk wel dat de randen van oude scheuten messcherp zijn en gemakkelijk door plastic heen snijden, en als het niet naar boven kan dat het dan wel opzij gaat.

Wist u: dat de jonge scheuten smaken en gegeten kunnen worden als rabarber.

Tuinder: En als ik nog maar een heel klein plantje heb?
Goede vraag. Niet uittrekken maar heel voorzichtig uitgraven. Laat iemand meekijken. Maak de wortels niet stuk maar volg ze en ook uitgraven. Deze zijn vaak al een meter lang. Foto 1 laat zien hoe de wortels er uit zien. Gebeurd gauw dat je ongezien toch een klein stukje afbreekt maar deze komt na een paar dagen gewoon weer boven de grond. Procedure nauwgezet herhalen tot het echt niet meer boven komt. Denk er aan, het is “chemisch” afval. Verstikken, verbranden of in de grijze afvalbak.

Nu u weet hoe de plant er uit ziet en wat het kan bent u direct gealarmeerd als u ‘m ergens ziet. Geef het door want samen kunnen we de plant bestrijden en voorkomen dat hij het complex overneemt.

Volwassen plant
https://devlierefluiter.files.wordpress.com

André de Waard