Recepten van de tuinders

Index recepten


Recept eigen soepgroenten van de tuin

1 pakket is voor 4liter groentensoep

Ingrediënten

1 soeppakket:
100 gram, worteltjes in dunne plakjes
150 gram, prei dun gesneden
100 gram, bloemkoolroosjes
50 gram, peterselie zonder stengel
50 gram, selderij alleen de blaadjes
30 gram, bosui gesnipperd

Dit samengestelde soeppakket kan men invriezen.


Roerbak-Pannetje met tuinbonen (twee a drie personen)

Ingrediënten

200 Gr. Tuinbonen ( diepvries).
2 uien
3 teentjes knoflook
2 winterpeen
1blikje of 150 Gr. Champignons
150 Gr. Gerookte spekreepjes

Bereidingswijze

Snijd de uien, knoflook, winterpeen, en champignons in stukjes.
Kook de tuinbonen in circa 20 min. gaar.
Roerbak ondertussen uien met de knoflook glazig.
Voeg dan de winterwortel toe en roerbak 4 minuten mee.
Doe als laatste de champignons erbij en roerbak het geheel tot dat de champignons
goed zijn.Giet de tuinbonen af en meng deze in de roerbakpan bij de andere ingrediënten.
Op smaak maken met zout, cayennepeper, komijnzaad(djinten), en paprika.
Nog even 5 minuten zachtjes laten smoren met de deksel op de pan.
Serveer er komkommersalade en aardappelen of rijst bij.
Eet smakelijk.


Andijviesoep met pecorino

Deze originele Italiaanse soep, past prima in een caloriearm dieet. Ook lekker voor de lunch met een stuk brood.

Ingrediënten

1 ei
50 gr. pecorino, geraspte of parmezaanse kaas
0.8 l. kippenbouillon
2 el. olijfolie
1 krop andijvie of friséé (krulandijvie)
Zout
Peper

Benodigdheden

Een soeppan, een keukenmachine en soepborden.

Bereidingswijze

Maak de andijvie schoon en neem enkele mooie blaadjes uit het hart voor de garnering.
Kook de rest van de andijvie circa 3 minuten in ruim water met zout. Laat de andijvie uitlekken. Pureer de gekookte andijvie fijn in de keukenmachine. Breng de bouillon met de gepureerde andijvie aan de kook. Klop het ei los met de kaas en klop dit mengsel, van het vuur af, door de soep. Blijf kloppen tot een romig gebonden soep ontstaat. Breng de soep op smaak met olijfolie, zout en peper. Schep de soep in de borden. Garneer met de achtergehouden blaadjes.
Eet smakelijk.


Spruitjes met spek

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

500 gr spuitjes
1 el olijfolie
1 el ongezouten boter
230 gr spek in 1 cm blokjes gesneden
3 wortelen geschrapt en gesneden
2 tl verse bieslook

Benodigdheden

Koekenpan

Bereidingswijze

Halveer de spruitjes en snijdt ze in reepjes fijn.
Verhit de olie en de boter in een pan. Voeg de bacon toe en laat het geheel 5 minuten sudderen. Als er teveel vet ontstaat, laat dan een beetje vet uit de pan lopen.
Voeg de gesneden wortelen toe en laat het geheel in het vet koken, ongeveer 5 minuten, totdat de wortelen een beetje zacht geworden zijn.
Uiteindelijk de reepjes spruit erbij voegen en het geheel nog 5 minuten op het vuur laten staan.
Voor het serveren nog even de bieslook er overheen strooien.
Eet smakelijk.


Courgettesoep

De te groot uitgevallen courgettes uit eigen tuin leenden zich nog prima voor deze heerlijke soep!
Recept voor 4 personen
Bereidingstijd ongeveer 20 tot 30 minuten

Ingrediënten

1 grote/ 2 kleinere courgette,
1 ui, 
2 kleine aardappelen,
bosje basilicum,
spekjes,
pesto,
peper,
zout,
kerry djawa (Conimex),
gedroogde knoflook uit de molen,
kippenbouillon (van tablet)

Bereidingswijze

Snij de courgettes en ui in blokjes en schaaf de aardappel in vlokken. Bak de courgette met ui en aardappel ca. 5 minuten in een beetje boter. Voeg 1 liter kippenbouillon toe ( van tabletten) en laat ca. 15 minuten zachtjes koken. Pureer de soep in blender of met staafmixer, en breng op smaak met peper, zout en de kerry djawa en de knoflook. Warm de spekjes even mee ( gewone spekjes even uitbakken).
Garneren het geheel met fijngesneden basilicum. Dien de soep om met een flinke schep groene pesto, en voor de liefhebber mag er nog een scheut room bij door.


Courgettecake met pijnboompitjes

Bereidingstijd 80 minuten

Ingrediënten

300 gr courgette
150 gr boter
4 eieren
300 gr bloem
250 gr poedersuiker
1 theelepel zout
1 zakje vanillesuiker
1 zakje gistpoeder of 5 gr zuiveringszout
100 gr pijnboompitjes
een snufje komijnzaadpoeder

Bereidingswijze

Smelt de boter op laag vuur.
Was de courgette, dep hem droog en rasp hem grof.
Klop de eieren en meng er de gesmolten boter en de suiker door.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Meng de bloem, het zout, de vanillesuiker, de gist (of het zuiveringszout) en het komijnzaad in een kom.
Voeg dit mengsel aan de boter met de suiker en de eieren toe en mix het geheel tot een homogeen, vloeibaar deeg.
Voeg de courgette en de pijnboompitjes toe.
Vet een langwerpige cakevorm met wat gesmolten boter in, bestrooi hem met bloem en giet het deeg in de vorm.
Zet de cake in de oven, verlaag de temperatuur na 10 minuten tot 180°C en laat de cake op deze temperatuur nog een goed uur verder bakken.
Neem de cake uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen.


Snel courgetteprutje

Vegetarisch hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten

1 ui
1 courgette
400 gr aardappels
2 tomaten
3 eetlepels kruidenroomkaas (boursin)
pijnboompitten
peper en zout

Bereidingswijze

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Let op: dit is een geduldwerkje! Als ze eenmaal beginnen met verkleuren, zijn ze heel snel klaar. Ze verbranden erg snel, dus blijf er daarom bij!
Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Kook ze gaar (bijvoorbeeld ca. 8 minuten in de magnetron).
Snij de courgette in blokjes.
Snij de tomaten in blokjes.
Bak de ui en de courgette in olijfolie.
Gooi de aardappels erbij als ze gaar zijn.
Roer de kruidenkaas erdoorheen.
Roer de tomaat en de pijnboompitten erdoor en breng op smaak met zout en peper.


Bruschetta

Ingrediënten

stokbrood of olijvenbrood
500gr tomaten
1 rode ui
knoflook
2el olijfolie
basilicum blaadjes
peper en zout

Bereidingswijze

Snij een stokbrood in dikke plakken. Rooster deze plakken in de oven of in een broodrooster. Snij 500gr rijpe tomaten in zeer kleine stukjes. Snipper de rode ui. Meng de tomatenstukjes en de rode ui met 2 eetlepels olijfolie. Voeg wat peper en zout toe. Wrijf de sneetjes brood in met knoflook. Leg wat tomatenmengsel op de sneetjes brood en garneer dit eventueel met blaadjes basilicum.
Serveer het geheel warm op.
Eet smakelijk.


Pompoentaart

Ingrediënten

450 g pompoen
400 g taartdeeg
3 eieren
100 g suiker(lichtbruine)
theelepel kaneelpoeder
½ theelepel zout
mespunt nootmuskaat
mespunt gemalen gemberpoeder
100 ml melk
100 g crème fraiche

Bereidingswijze

Snijdt de schoongemaakte pompoen in stukjes. Kook het in 15 minuten gaar in water met zout . Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkbank tot een ronde lap. Bekleed de beboterde taartvorm ermee en zet het ongeveer 45 minuten tot een uur in de koelkast. Pureer de afgegoten en afgekoelde pompoen in de keukenmachine samen met de eieren.
Voeg de suiker en specerijen en als laatste de melk en de crème fraiche toe. Meng alles goed door elkaar. Giet het mengsel in de taartvorm. Bak de taart in een voorverwarmde oven bij 180 graden Celsius gedurende 25 minuten af tot deze mooi is gekleurd.
Eet en geniet van de taart als deze is afgekoeld.


Preitaart

Ingrediënten

1 pak bladerdeeg
1 kg prei
2 eetlepels  boter
200 gr ham
3 eieren
200 gr geraspte(oude)kaas
zout/peper naar smaak
1/2 theelepel basilicum

Bereidingswijze

De prei in ringen snijden en roerbakken(smoren). Ham en kaas door de prei scheppen in een springvorm bekleed met bladerdeeg doen ei erover schenken(beetje achterhouden).
De rest van het bladerdeeg in repen over het geheel leggen en met ei bestrijken.
In de oven zetten op stand (5 1/2) 175 graden ongeveer 35 minuten.